top of page

Študija dokazala ugodne učinke HBOT na perianalno Crohnovo bolezen

Leta 2019 je hiperbarična zdravnica Nina Lansdorp iz Nizozemske prejela nepovratna sredstva v višini 80.000 evrov od neprofitne Evropske organizacije za Crohnovo bolezen in kolitis (ECCO) za nadaljnje raziskave na področju vnetnih črevesnih bolezni (KVČB). Odločila se je, da bo preučevala uporabo hiperbaričnega kisikovega tretmaja (HBOT) za zdravljenje perianalnih fistul pri Crohnovi bolezni, tema, ki izkazuje veliko obetavnost v študiji iz leta 2017, objavljeni v mednarodni gastroenterološki in hepatološki reviji Digestive and Liver Disease, z naslovom »Hiperbarična kisikova terapija je učinkovito dopolnilno zdravljenje hude perianalne Crohnove bolezni.”


Bolniki s Crohnovo boleznijo, za katero je značilno vnetje prebavnega trakta, lahko med drugimi škodljivimi učinki na zdravje doživijo bolečine v trebuhu, utrujenost, hudo drisko, podhranjenost in izgubo teže. Tradicionalne možnosti zdravljenja se pogosto izkažejo za neučinkovite, pojasnjuje dr. Alan Katz, medicinski direktor ponudnika HBOT Hyperbaric Medical Solutions.


"Pogosto so bolniki s hudo Crohnovo boleznijo neodzivni na standardno zdravljenje in trpijo zaradi resnih zapletov, vključno s perianalnimi fistulami," pravi.


Perianalna fistula, tunel, ki teče med koncem črevesja in kožo blizu anusa, je običajno posledica abscesa. Ta okužba lahko povzroči kopičenje gnoja v bližnjem tkivu, ko se izsuši, lahko zapusti majhen kanal. Trenutno obstajata dva načina za odpravo perianalnih fistul, oba kirurška. Fistulotomija zahteva prerez fistule po dolžini, kar ji omogoči, da se zaceli do ravne brazgotine, postopek setona pa namesti kirurško nit (seton) skozi fistulo za nekaj tednov pred zaključkom druge operacije.


Preliminarni rezultati Lansdorpove študije, objavljeni v Journal of Crohn's and Colitis januarja 2020, raziskujejo potencialno tretjo možnost za bolnike, tisto, ki ne vključuje operacije: hiperbarično zdravljenje s kisikom (HBOT).


Nerandomizirana, nadzorovana pilotna študija je vključevala 17 bolnikov s perianalno Crohnovo boleznijo (pCD), ki so bili neodzivni na standardno zdravljenje vsaj šest mesecev. Vključeni so bili bolniki s setonom in stabilnimi režimi zdravljenja, medtem ko so bili tisti z analnimi strikutrami, rektovaginalnimi fistulami, stomo ali globoko razjedo rektuma izključeni. Bolniki s pCD so bili osem tednov zdravljeni s 40 tretmaji HBOT po 110 minut na sejo. Med celotnim preskušanjem je zdravljenje bolnikov ostalo stabilno, setonski odtoki pa so bili odstranjeni po 30 zdravljenjih.


"Večina bolnikov je s hiperbarično kisikovo terapijo občutila znatne izboljšave – pri več udeležencih so se odprtine popolnoma zacelile.""Koprimarni rezultati so bili klinični odzivi, merjeni z indeksom aktivnosti perianalne bolezni (PDAI) in izboljšanje MRI, merjeno s spremenjenim van Asschejevim indeksom," piše v študiji. »Sekundarni rezultati so bili klinični odziv, ocenjen z oceno drenaže fistule (FDA), biokemični odziv in rezultati, o katerih so poročali bolniki. Vsi rezultati so bili ocenjeni na začetku in 2 meseca po HBO.«


Rezultati so bili izjemni: večina bolnikov je s hiperbarično kisikovo terapijo občutila znatne izboljšave – pri več udeležencih so se rane popolnoma zacelile.


Zmanjšali so se mediani rezultati PDAI in MRI, pa tudi mediane ravni C-reaktivnega proteina in fekalnega kalprotektina. Enajst od 17 bolnikov je imelo neaktivno perianalno bolezen in 22 od 45 zunanjih odprtin odtokov je bilo po zdravljenju klinično zaprtih.


"Štirje bolniki, trije z eno zunanjo odprtino in eden s petimi odprtinami na začetku, po zdravljenju niso imeli odprtin," navaja študija.


Bolniki so prejeli vprašalnike o vnetni črevesni bolezni in vprašalnike Euroqol-5-dimensions, pri čemer so bolniki poročali tudi o boljši kakovosti življenja po zdravljenju. Nihče ni zahteval novih zdravil ali ponovnih posegov.


"Na podlagi predhodnih podatkov je zdravljenje z HBO povezano s pomembnim izboljšanjem pCD, merjeno s kliničnimi končnimi točkami in MRI," zaključuje študija.


»Dokazi kažejo, da imajo bolniki s Crohnovo boleznijo imunsko disregulacijo in disfunkcijo črevesne pregrade,« pojasnjuje Katz. »Hiperbarični kisik se lahko uporablja za zmanjšanje vnetja in oksidativnega stresa. Vnetni citokini, vključno s TNF-alfa in interlevkini 1, 6 in 8, so izrazito zmanjšani. Zaradi tega skupaj s sproščanjem celic STEM v hiperbaričnem okolju je HBOT odlična možnost. Ta nova študija močno nakazuje pozitivno korist.”Za doseganje rezultatov je potrebno opraviti več tretmajev HBOT. Vsak posameznik deluje drugače in kisik gre najprej na območje, kjer ga telo najbolj potrebuje, zato se število tretmajev ne more točno določiti. Pri tem stanju pa je priporočljivo narediti od 20-40 tretmajev zaporedoma.


Naročite se na uvodni tretma, kjer se pred vstopom v komoro seznanimo s stanjem ter se posvetujemo z našim pogodbenim Medicinskim centrom ter skupaj najdemo najbolj optimalno rešitev za vas. Na voljo smo vam tudi vašega klica ali elektronskega sporočila.


40 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page