top of page

Kako kisikov tretma v hiperbarični komori deluje na rane?Celjenje ran zahteva čas, tudi pri sicer zdravih ljudeh. Pri ljudeh s slabo cirkulacijo, hudo poškodbo glave ali težavami s srcem lahko celjenje traja še dlje.

Razlog? Kroženje, s kisikom bogate krvi po telesu, je ključno za celjenje ran celega telesa. Če trpijo večji organi, lahko pomanjkanje kisika v krvi zavira naravno celjenje. In k večjim organom seveda spada tudi koža.


Tu lahko pomaga hiperbarična kisikova terapija.

O hiperbarični kisikovi terapiji

Hiperbarična kisikova terapija (t.i. HBOT) je vrsta terapije, ki pospeši proces celjenja v telesu - z uporabo vdihavanja čistega kisika - pod tlakom. Med terapijo pacienti ležijo v hiperbarični kisikovi komori in določen čas vdihujejo skoraj 100 % kisik. Glede na resnost njihove zdravstvene težave bodo specialisti predlagali določeno število obiskov.


Za oskrbo ran, notranjih in zunanjih, se komora uporablja za različne primere.


Najpogosteje se uporablja za:

  • Diabetične razjede na stopalu

  • Preležanine

  • Okužbe (zlasti okužbe kosti)

  • Opekline

  • Poškodbe zaradi sevanja

  • Presadki kože


Hiperbarična kisikova terapija je nizkointenzivna. Mnogi bolniki med terapijo berejo, gledajo televizijo ali poslušajo glasbo.


Kako se boste počutil po hiperbaričnem zdravljenju?


Ker kisik nima ne barve ne okusa, veliko ljudi ne zazna, da bi se v komori kaj posebnega dogajalo, razen da jih zna sveža ali stara poškodba "špikati", mravljinčiti ali zbadati. Učinki pa se nadaljujejo tudi po končani terapiji. Sploh po nekajdnevnih zaporednih obiskih. S kisikom bogato prepojena kri namreč hitreje oskrbuje celice s tem potrebnim elementom. Hkrati se lažje "posveti" mestom splošne ali lokalne hipoksije. Zato zna priti do splošne utrujenosti (v tem primeru priporočamo, da telesu prisluhnete in si privoščite krepčilen počitek) lahko pa na mestu poškodb oziroma rane pride tudi do občutka trganja, zbadanja, utripanja... ker kisik pospešuje celjenje je celjenje intenzivnejše, zato so te reakcije popolnoma razumljive.


Imate kronične ali akutne rane? Pokličite nas in se dogovorite za brezplačen posvet ali pa se naročite na tretmaje v hiperbarični komori.

88 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page