top of page

Terapija s hiperbaričnim kisikom lahko izboljša nekatere patofiziološke ugotovitve pri avtizmu

Updated: Feb 6, 2023

Avtizem je nevrorazvojna motnja. Številne študije avtističnih oseb so pokazale dokaze o možganski hipoperfuziji, nevrovnetju in vnetju prebavil, imunski disregulaciji, oksidativnem stresu, relativni mitohondrijski disfunkciji, nenormalnostih nevrotransmiterjev, oslabljenem razstrupljanju toksinov, disbiozi in oslabljeni proizvodnji porfirinov.Številne od teh ugotovitev so povezane z glavnimi avtističnimi simptomi. Možganska hipoperfuzija pri avtističnih otrocih je bila na primer povezana s ponavljajočim se samostimulativnim in stereotipnim vedenjem ter motnjami v komunikaciji, čutnem zaznavanju in socialni interakciji.
Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) bi lahko izboljšala vsako od teh težav pri ljudeh na spektrumu.


Natančneje, HBOT se s kliničnim uspehom uporablja pri več možganskih hipoperfuzijskih stanjih in lahko nadomesti zmanjšan pretok krvi s povečanjem vsebnosti kisika v plazmi in telesnih tkivih.


HBOT naj bi imel močne protivnetne lastnosti in dokazano izboljšal delovanje imunskega sistema. Obstajajo dokazi, da je mogoče s HBOT zmanjšati oksidativni stres - s povečano regulacijo antioksidativnih encimov.


HBOT lahko tudi poveča delovanje in proizvodnjo mitohondrijev ter izboljša nepravilnosti nevrotransmiterjev.


Poleg tega HBOT uravnava encime, ki lahko pomagajo pri težavah z razstrupljanjem, značilnih za otroke z avtizmom.


Pri avtističnih otrocih je pogosta disbioza (porušeno ravnovesje črevesne mikrobiote) in HBOT jo lahko izboljša. Oslabljena proizvodnja porfirinov pri avtističnih otrocih lahko vpliva na proizvodnjo hema, HBOT pa lahko pomaga odpraviti učinke te težave. Nazadnje je bilo dokazano, da HBOT mobilizira matične celice iz kostnega mozga v sistemski obtok.


Nedavne študije na ljudeh so pokazale, da lahko matične celice vstopijo v možgane in tvorijo nove nevrone, astrocite in mikroglije. Zdraviki in starši avtističnih otrok poročajo o koristih HBOT, ki vključujejo

  • izboljšan spanec

  • otroci postajajo bolj umirjeni

  • izboljšano osredotočenost in pozornost

  • izboljšano delovanje črevesja

  • večjo »prisotnost«

  • manj senzoričnih motenj

  • izboljšano kognicijo

  • več jezikovnih sposobnosti

  • večjo poveznost z družino


Pričakovati je, da bo izboljšanje teh osnovnih patofizioloških težav z uporabo HBOT vodilo k izboljšanju avtističnih simptomov. Trenutno poteka več študij o uporabi HBOT pri avtističnih otrocih in prvi rezultati so obetavni.V primeru obiska, vam predlagamo, da se o tem posvetujete z svojim osebnim zdravnikom.
8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page