top of page

Učinek kisika na sladkor v krvi

Nove raziskave kažejo, da je pomanjkanje kisika na celični ravni lahko celo eden od dejavnikov, ki vplivajo na razvoj sladkorne bolezni tipa 2.


Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika sladkorne bolezni. Pri večini ljudi se raven sladkorja v krvi lahko nadzoruje s pravilno prehrano, telovadbo in/ali z zdravili.

Pri sladkorni bolezni tipa 2 pa vaše telo ne uporablja inzulina pravilno in pride do neravnovesja.


V več letih ali desetletjih lahko sladkorna bolezen poškoduje majhne krvne žile in živce v bolnikovih okončinah. Sladkorna bolezen ogroža imunski sistem in upočasnjuje proces zdravljenja pri bolnikih.


Kako uspešna je HBOT pri sladkorni bolezni?

Študije so pokazale, da bi lahko pogost obisk v kiskovi komori imel blagodejne učinke pri sladkorni bolezni tipa 2.


Zrak v komori je 100-odstotno nasičen s kisikom kar pomeni,da je zračni tlak 2 ali 3-kratnik zunanjega ozračja.

Priporočeno je opraviti vsaj 10 ali več terapij, torej več tednov ali celo mesece. Ena seansa običajno traja 1 uro. HBOT se vedno izvaja kot dodatek k običajnemu zdravljenju ran. Ne more nadomestiti intenzivne oskrbe ran, vendar pomaga pri procesu celjenja.


Hiperbarična kisikova seansa se za celjenje rane na diabetičnem stopalu uporablja že več kot 20 let.

O prvem kontroliranem preskušanju so poročali v medicinski reviji Diabetes Care. Zagovorniki HBOT menijo, da je zaradi dokazanih koristi HBOT, vključno z "izboljšanjem hipoksije tkiva rane, izboljšanjem perfuzije, zmanjšanjem edema, zmanjšanjem regulacije vnetnih citokinov, spodbujanjem proliferacije fibroblastov, proizvodnje kolagena in angiogeneze", uporabna pri težavah, kot so razjede na stopalu.


Kisikove komore so se v preteklosti posluževali za izboljšanje težkih stanj, kot so okužbe mehkih tkiv kosti, saj izboljšuje delovanje levkocitov in makrofagov ter povečuje učinek protimikrobnih zdravil.

Zato je bilo predlagano, da HBOT bistveno zmanjša tveganje za amputacijo pri sladkornih bolnikih z ranami na stopalih. Tako bolniki kot izvajalci si prizadevajo, da bi se izognili amputaciji, zato je potrebnih več kliničnih raziskav, da bi HBOT utrdili kot učinkovito zdravljenje sladkorne bolezni.

Vendar je doslednost pozitivnih rezultatov obetaven znak.


V študiji, ki so jo opravili Löndahl in drugi, so v randomizirani kontroli 16 nediabetičnih bolnikov z neishemično kronično razjedo na nogi dokazali, da je HBOT v 6-tedenskem obdobju opazovanja pomembno zmanjšala velikost ran.
19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page