top of page

HBOT za odpravo dolgotrajnih simptomov COVID-19

Vsak dan okreva več bolnikov s COVID-19 in pred kratkim so odkrili nov zaplet virusa: dolgotrajne simptome COVID-19. Te simptome občutijo ljudje - tudi tisti z blagimi primeri virusa, ki so uradno ozdraveli od bolezni COVID-19, vendar se simptomi pojavljajo še dolgo po tem.

Prizadeti se imenujejo "dolgotrajno oboleli", stanje pa so med drugim poimenovali dolgotrajni COVID, sindrom po COVID-19 in sindrom po akutnem COVID-19.

Medtem ko še vedno potekajo raziskave o tem zakaj do tega pride in kako odpraviti te simptome ljudje, ki se spopadajo z dolgotrajnimi simptomi COVID-19 aktivno iščejo metode za odpravo zapletov, da bi se lahko vrnili k vsakdanjemu življenju.


Kaj so dolgotrajni simptomi COVID-19?

Dolgotrajni simptomi COVID-19 lahko trajajo tedne ali mesece po tem, ko je oseba negativna na COVID-19 in se lahko pojavijo pri vseh, ki so imeli virus tudi če med okužbo niso imeli nobenih simptomov.


Za te osebe je najbolj frustrirajoče, da nihče ne ve točno zakaj se to dogaja.


Ti dolgotrajni simptomi so najverjetneje posledica tega, da je nasičenost s kisikom med bojem z boleznijo več dni padala zelo nizko. Telo je zaradi pomanjkanja kisika v tako hipoksičnem stanju, da se po svojih najboljših močeh bori proti virusu in simptomom, ki se pri večini pojavijo šele po bolezni. Od tam naprej povzroči domino učinek simptomov, ki se lahko razlikujejo od osebe do osebe.


Osebe s tem zapletom poročajo o enem ali več od naslednjih simptomov:


-utrujenost ali izčrpanost

-možganska megla

-glavobol

- izguba vonja ali okusa

-omotica med stojo

-razbijanje srca

-bolečine v prsih

-oteženo dihanje ali kratka sapa

-kašelj

-bolečine v sklepih ali mišicah

-depresija ali tesnoba

-vročina


Kakšne so možnosti terapij za odpravo dolgotrajnih simptomov COVID-19?

Čeprav večina ljudi z dolgotrajno boleznijo COVID trpi zaradi izčrpavajočih simptomov, si mnogi skušajo s počitkom in različnimi terapijami izboljšati stanje. Medicinska skupnost je v zadnjih mesecih napredovala pri iskanju načinov za izboljšanje stanja za osebe, ki iščejo hitrejše olajšanje.


Kako lahko hiperbarična kisikova terapija pomaga pri dolgotrajnih simptomih bolezni COVID-19?

Hiperbarična kisikova terapija se trenutno uporablja in preučuje kot učinkovita oblika izboljšanja stanja oseb z dolgotrajnimi simptomi COVID-19, saj lahko med drugim obrne hipoksijo, zmanjša nevrovnetje in izboljša oksigenacijo tkiv.


Po vsem svetu trenutno potekajo študije in klinična preskušanja, ki preučujejo moč HBOT pri dolgotrajnih simptomih COVID-19. Pri tem sodelujejo visoko cenjeni zdravstveni strokovnjaki po svetu in rezultati so spodbudni.


Večina oseb z dolgotrajnimi simptomi COVID-19 v petih terapijah občutno zmanjša ali celo odpravi simptome.
37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page