top of page

Nenadna izguba sluha

Za nenadno senzorinevralno izgubo sluha (NSIS) je značilna nenadna gluhost na eno ali obe ušesi, naenkrat ali v nekaj urah ali dneh. Natančneje, pomeni, da je posameznik izgubil določeno količino frekvenc in intenzivnost zvoka – 30-plus decibelov (dB) v 3 ali več sosednjih frekvencah – v ušesu.


Študija, objavljena v Journal of the American Medical Association (JAMA) Otolaryngology–Head & Neck Surgery, zaključuje, da je hiperbarična kisikova terapija koristno zdravljenje za tiste, ki trpijo zaradi NSIS.


Vzroki nenadne izgube sluha


Obstajajo različni vzroki za NSIS ali tisto, kar nekateri ljudje imenujejo "nenadna gluhost", vključno z infekcijskimi, avtoimunimi in/ali žilnimi vzroki. Vendar se včasih izguba sluha pojavi spontano in ni mogoče ugotoviti posebnega vzroka. V teh situacijah se imenuje idiopatska NSIS. Večina primerov je idiopatska NSIS in skoraj izključno prizadene samo eno uho.

Zmanjšan pretok krvi in oksigenacija v tkivih polža je eden od možnih vzrokov za NSIS. S povečanjem oskrbe s kisikom v polžu bi lahko HBOT izboljšal sluh in pri nekaterih pomagal pri odpravi poškodbe. Na žalost je poškodba slušnega živca v večini primerov trajna.


Prej ko oseba prične s kisikovimi tretmaji HBOT, tem bolje. Najboljše možnosti za izboljšanje so, če se začne v prvih 48 urah. Po 2 tednih se možnosti za uspeh začnejo zmanjševati in traja dlje ( več tretmajev) - do 3 mesece.


NSIS ni tako redek. Samo lani so v hiperbaričnem centru v Ameriki izvedli več kot 750 zdravljenj te uničujoče bolezni.

Raziskave so pokazale, da dodajanje HBOT vašemu standardnemu načrtu zdravljenja daje optimalne rezultate.


Standardno zdravljenje

Standardni načrt zdravljenja za osebe z idiopatsko NSIS je uporaba kortikosteroidov. Zdravljenje s kortikosteroidi pomaga zmanjšati vnetje in otekanje tkiva, steroid pa lahko injiciramo neposredno v bobnič (bobnič) ali jemljemo peroralno.


Hiperbarični kisikov tretma

Pri primerjavi oseb, ki so prejemali samo medicinsko terapijo (steroide), s tistimi, ki so prejemali tako HBOT kot zdravljenje, je bilo dokazano, da je kombinirana terapija koristna za bolnike s NSIS, zlasti za tiste z globoko ali hudo izgubo sluha.

V eni študiji je HBOT izboljšal izgubo sluha za 37,7 decibelov pri tistih s hudo izgubo sluha in za 19,3 decibelov pri zmerni izgubi sluha.


Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila HBOT kot možnost zdravljenja NSIS. HBOT tretma običajno vključuje serijo 60- do 90-minutnih sej, pri katerih oseba leži v hiperbarični komori , pri čemer predlagamo posvet z vašim zdravnikom.

V tem času lahko HBOT poveča oksigenacijo tkiv, tudi v kohlearni regiji. V nekaterih tkivih telesa pride do 10-kratnega povečanja kisika in prenasičenosti kože in podkožja.

Vnos čistega kisika olajša transport krvne plazme do predelov notranjega ušesnega aparata, kar lahko spodbudi obnovo živcev in tkiv.

HBOT je izvedljiva možnost zdravljenja NSIS, zlasti če se začne zgodaj v načrtu zdravljenja in bližje začetku simptomov.


Vendar obstajajo ovire za začetek zdravljenja, kot so zamude pri napotitvah. Osebe lahko občutijo večjo verjetnost izboljšanja, če uporabljajo načrt kombiniranega zdravljenja, ki vključuje hiperbarično kisikovo terapijo.


Zgodnji začetek zdravljenja pogosto vodi do boljšega okrevanja, zato se morajo bolniki o tej možnosti pogovoriti s svojim zdravnikom.



HBOT se je izkazal za koristnega tudi pri bolnikih z drugimi boleznimi in stanji.


To vključuje, vendar ni omejeno na:

  • Poškodbe tkiv zaradi obsevanja

  • Pred in po operacijah - tudi lepotnih

  • Po invazivnih kozmetičnih tretmajih kože

  • Termične opekline

  • Diabetične rane

  • Antiage tretmaji,…



V OXY Centru Lumina ne postavljamo diagnoz, ne dajemo zdravstvenih nasvetov ali predpisujemo načinov zdravljenja. Sodelujemo z zdravniki - specialisti hiperbarične medicine.



7 views0 comments
bottom of page