top of page

Nenadna izguba sluha in HBOT

Za nenadno senzorinevralno izgubo sluha je značilna nenadna gluhost na eno ali obe ušesi, lahko naenkrat ali v nekaj urah ali dneh. Natančneje, pomeni, da je posameznik izgubil določeno količino frekvenc in intenzivnost zvoka, 30 ali več decibelov (dB) v 3 ali več sosednjih frekvencah.


Študija, objavljena v Journal of the American Medical Association (JAMA) Otolaryngology–Head & Neck Surgery, zaključuje, da je hiperbarična kisikova terapija koristna pomoč za tiste, ki trpijo zaradi NSNIS.
Vzroki nenadne izgube sluha

Obstajajo različni vzroki za NSNIS oziroma "nenadno gluhost", vključno z infekcijskimi, avtoimunskimi in/ali vaskularnimi vzroki. Vendar se včasih izguba sluha pojavi spontano in ni mogoče ugotoviti posebnega vzroka. V teh situacijah se imenuje idiopatska NSNIS. Večina primerov je idiopatska SSNHL in skoraj izključno prizadene samo eno uho. Zmanjšan pretok krvi in oksigenacija v tkivih polža je eden od predlaganih mehanizmov za NSNIS. S povečanjem oskrbe s kisikom v polžu bi lahko HBOT izboljšal sluh in pri nekaterih odpravil poškodbe. Na žalost je poškodba slušnega živca v večini primerov trajna.


Prej, ko se začnejo HBOT za NSNIS, tem bolje. Najboljše možnosti za ozdravitev so, če se začne v prvih 48 urah.


HBOT pomaga pri:

- zmanjša vnetja in otekanje

- obnovi živčna vlakna in tkivo notranjega ušesa

- izboljša prekrvavitev notranjega ušesa


NSNIS ni tako redek, kot si mislite. Samo lani so v večji hiperbarični kliniki obravnavali več kot 750 zdravljenj te uničujoče bolezni.

Raziskave so pokazale, da dodajanje HBOT vašemu standardnemu načrtu zdravljenja daje optimalne rezultate.


Hiperbarična kisikova terapija

Pri primerjavi bolnikov, ki so prejemali samo medicinsko terapijo (steroide), s tistimi, ki so prejemali tako HBOT kot zdravljenje, je bilo dokazano, da je kombinirana terapija koristna za bolnike z NSNIS, zlasti za tiste z globoko ali hudo izgubo sluha. V eni študiji je HBOT izboljšal izgubo sluha za 37,7 decibelov pri tistih s hudo izgubo sluha in za 19,3 decibelov pri zmerni izgubi sluha.Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila HBOT kot možnost zdravljenja SSNHL. Terapija HBOT običajno vključuje serijo 60- do 90-minutnih sej. V tem času lahko HBOT poveča oksigenacijo tkiv. V nekaterih tkivih telesa pride do 10-kratnega povečanja kisika.

Dovajanje čistega kisika olajša transport krvne plazme do predelov notranjega ušesnega aparata, kar lahko spodbudi obnovo živcev in tkiv.

Bolniki lahko občutijo večjo verjetnost izboljšanja, če uporabljajo načrt kombiniranega zdravljenja, ki vključuje hiperbarično kisikovo terapijo.


Zgodnji začetek zdravljenja pogosto vodi do boljšega okrevanja, vendar predlagamo, da se bolniki o tej možnosti pogovorijo s svojim zdravnikom.Vir študije:

- Rhee T, Hwang D, Lee J, Park J, Lee JM. Addition of Hyperbaric Oxygen Therapy vs Medical Therapy Alone for Idiopathic Sudden Sensorineural Hearing Loss: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018;144(12):1153–1161. doi:10.1001/jamaoto.2018.2133

-


https://www.mdpi.com/1648-9144/58/10/1421

86 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page