top of page

Potencial za odpravo fibromialgije in posttravmatske stresne mot

Fibromialgije ni le težko zdraviti, temveč prizadetim pogosto onemogoča

produktivno poklicno in družinsko življenje.

Do zdaj so le zdravila, kot so protibolečinska zdravila, antidepresivi in zdravila proti napadom, svetovanje,

telesna vadba in strategije za obvladovanje bolečine prinesli vsaj

začasno olajšanje.


Vendar se je pojavila nova terapije, ki je obetajoče. Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) naj bi v številnih nedavnih študijah bistveno izboljšala simptome in kakovost življenja ter delovanje možganov bolnikov s fibromialgijo.


Dve taki študiji kažeta, da je sindrom fibromialgije (FMS) nevrološko stanje, ki ga pogosto sprožijo hudi stresorji, vključno s travmatsko poškodbo možganov, okužbami, ki vključujejo živčni sistem, in hudim čustvenim stresom, kot se pojavi pri bolnikih s posttravmatsko stresno motnjo.


Te študije so pokazale, da je mogoče simptome FMS pri večini bolnikov odpraviti s HBOT. Izkazalo se je tudi, da so se pri teh istih bolnikih znatno izboljšali simptomi PTSD in psihološke stiske!


Iz prejšnjih študij smo vedeli, da lahko HBOT izboljša dele možganov po možganski kapi, travmatski poškodbi možganov in postkonfuzijski poškodbi ter da spodbuja nevroplastičnost.Toda za FMS? PTSD? To bi bilo prelomno! Seveda moramo za potrditev teh podatkov izvesti dodatne študije, vendar so začetne raziskave zelo spodbudne.


Med eno študijo so pri bolnikih s posttravmatsko stresno motnjo in poškodbami možganov opazili klinično izboljšanje zaradi HBOT.


Sredi študije so opazili nov in zanimiv vzorec: Podskupina bolnikov, ki so imeli tudi fibromialgijo, se je pritoževala nad motečimi spomini, ki so se jim povrnili. Ti spomini so vključevali fragmente slik, pogledov, zvokov in tekstur.


Raziskovalci so zato k sodelovanju povabili psihoterapevta z izkušnjami pri delu s travmami, da bi kot sočutno dopolnilno terapijo pomagal pri odpravljanju stisk, ki so jih doživljali pacienti. Opazili so, da so te ženske med 60 terapijami s hiperbaričnim kisikom doživele globoko preobrazbo.


Postale so bolj družabne, zdelo se je, da so navdušene in pozitivno naravnane na svoje življenje, poleg tega pa se je zmanjšala tudi bolečina.


Poleg tega je bil še en fascinanten rezultat ta, da so slike njihovih možganov pokazale znatno povečanje možganske aktivnosti in zaceljene možganske razpoke. Skratka, njihove psihične stiske in bolečine so se zmanjšale, saj se je s slikanjem pokazalo, da HBOT zdravi njihove možgane.


Ugotovilo se je,da je HBOT povzročila znatno klinično izboljšanje, ki je povezano z izboljšano možgansko funkcionalnostjo in mikrostrukturo možganov pri bolnikih s FMS.

Poleg tega ta študije kažejo, da HBOT ne zmanjšuje le bolečine, temveč tudi izboljšuje simptome in kakovost življenja bolnikov s FMS.


Te študije kažejo na številne vznemirljive možnosti.

Pokazale so, da HBOT:


-izboljša možgansko aktivnost

-izboljša mikrostrukturo možganov

-zmanjšuje bolečino

-zmanjšuje anksioznost

-zmanjšuje simptome posttravmatske stresne motnje

-zmanjša psihološko stisko

-zmanjšuje simptome fibromialgije

-izboljša kakovost življenja bolnikov66 views0 comments

Commentaires


bottom of page