top of page

Zakaj atleti potrebujejo hiperbarično kisikovo terapijo?

Updated: Nov 28, 2022

Ni pomembno ali ste profesionalni ali ljubiteljski branilec, srednješolski nogometaš ali vikend bojevnik na špartanski dirki – poškodbe so pogoste pri vseh vrstah športnikov in lahko vplivajo na njihovo uspešnost, pa tudi na njihov vsakdan kakovosti življenja, če mu ne namenimo ustrezne pozornosti.

Mnogi športniki pozabijo, kako se je počutiti "normalno" po kopici poškodb. Razmislite, kako pogosto nogometaši trpijo zaradi pretresov možganov, atleti si strgajo sprednje križne vezi (ACL), plavalci trpijo zaradi plavalne rame, igralci baseballa pa imajo kronične bolečine v rami ali komolcu. Za vrnitev v igro morajo športniki poiskati terapije za izboljšanje časa celjenja in povečati potencial svojega telesa za popolno okrevanje.

Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je močan protivnetni pospeševalec celjenja ran, ki lahko športnikom pomaga pri okrevanju po športnih poškodbah in ohranjanju zdravja.


HIPERBARIČNA KISIKOVA TERAPIJA ZA ŠPORTNIKE: NAČIN CELJENJA PRETRESA MOŽGANOV?

Profesionalni športniki vse pogosteje prejemajo HBOT za pomoč pri okrevanju po številnih vrstah poškodb, vključno z bolečinami v sklepih, natrganimi mišicami in kitami ter celo pretresi možganov. Joe Namath, ki je večino svoje kariere v NFL igral za New York Jets, je utrpel več poškodb glave kot obrambni igralec NFL. Posledično se je ukvarjal z izgubo spomina, težavami s koncentracijo ter občutki tesnobe in razdražljivosti, preden je poskusil HBOT. Ko je končno prišel tudi do te možnosti, niso samo njegovi simptomi izzveneli, ampak je postal tudi zagovornik HBOT in je bil pred kratkim glavni govornik na športnem forumu slavnih Združenja Long Island Head Injury.Bill Romanowski, upokojeni linijski branilec, prav tako uporablja HBOT za pomoč pri obravnavi trajnih posledic vsaj 20 pretresov možganov, ki jih je utrpel v svojih 16 letih v ligi NFL. Dr. Scott Sherr, medicinski svetovalec HMS in vodja razvoja inovacij in protokolov, je zdravil Romanowskega v hiperbarični ustanovi v Kaliforniji zaradi njegovega stanja in pokazal zelo pozitivne rezultate.


DRUGI S ŠPORTOM POVEZANI RAZLOGI, ZA KER SE ŠPORTNIKI OBRAČAJO K HIPERBARIČNEMU TRETMAJU

HBOT deluje tako, da močno zmanjša vnetje, izboljša pretok žil, poveča sproščanje in aktivacijo matičnih celic, regenerira kosti in hrustanec ter upočasni proces nastajanja brazgotin.

V nedavnem pregledu je tudi dokazano, da HBOT deluje v povezavi s plazmo, bogato s trombociti, injekcijami matičnih celic in drugimi načini zdravljenja za še večji potencial zdravljenja vseh vrst športnih poškodb, vključno s pretresi možganov.

Študije so na primer pokazale, da če se HBOT uporablja "kot dodatna terapija po primarnem popravilu poškodovanega tkiva, to verjetno poveča uspeh" okrevanja. Športniki, ki okrevajo po poškodbah zaradi natrganih mišic, lahko prav tako dosežejo hitrejše rezultate z uporabo HBOT.

Leta 2004 je ESPN poročal, da je Terrell Owens, zdaj upokojeni igralec američkega nogometa NFL, vključil HBOT v svoj načrt okrevanja, potem ko si je zlomil nogo in strgal vez v gležnju. Owens se je tisto sezono vrnil, na presenečenje mnogih, in igral na Super Bowlu XXXIX.


Študija iz leta 2014 je pokazala, da lahko HBOT pozitivno vpliva na učinkovitost zdravljenja z matičnimi celicami – zdravljenja, ki ga profesionalni športniki uporabljajo tudi za okrevanje po poškodbah. Druga študija iz leta 2015 je pokazala, da združevanje HBOT in terapije z injiciranjem trombocitov z vadbeno rehabilitacijo dejansko skrajša čas celjenja posebej za igralce ragbija in jih tako hitreje vrne na igrišče.

ŠPORTNIKI NE UPORABLJAJO HIPERBARIČNEGA KISIKA LE ZA POŠKODBE

Nekateri športniki uporabljajo HBOT, da ostanejo v optimalnem stanju, povečajo svojo zmogljivost in preprečijo poškodbe. Olimpijski plavalec Michael Phelps je znan po svojih strogih režimih vadbe in okrevanja, ki so poudarjeni v oglasu Under Armour, ki ga prikazuje, kako pleza v hiperbarično kisikovo komoro. Phelps je med treningom za poletne olimpijske igre leta 2012 v Londonu uporabil HBOT, da bi si pomagal pri okrevanju po težkih treningih.

Upokojeni igralec bejzbola Rafael Soriano je prav tako uporabljal to zdravljenje za sprostitev po vadbi ali igri. Za HBOT je prvič slišal, ko je bil med letoma 2007 in 2009 podajalec moštva Atlanta Braves, a je poskusil šele leta 2012, ko ga je prepričal kolega podajalec Jose Veras. Soriano je menda dejal, da odkar je začel vključevati HBOT v svojo rutino okrevanja, se med treningom ni počutil več izčrpanega.


Igralec lige NFL Rashad Jennings, ki je nazadnje igral za New York Giants, je razkril nekaj svojih "nenavadnih" navad po tekmi, ki vključujejo spanje v hiperbarični kisikovi komori, ki pomaga izboljšati "naravno zdravljenje njegovega telesa". Postopek, kot pojasnjuje, je ta praksa nekoliko "drugačna" v primerjavi z drugimi terapijami, vendar se je "navadil" nanjo in jo še naprej vključuje v svojo rutino.


Pred začetkom HBOT se vedno posvetujte z zdravnikom, da potrdite, da ni kontraindikacij. Njegove prednosti so lahko tisto, kar potrebujete, da se vrnete na igrišče.

Za okrevanje po poškodbi ali regeneraciji je potrebno opraviti vsaj 10 tretmajev v zaporedju, da se pričnejo kazati pravi rezultati. Vsak posameznik je drugačen in drugače sprejema hiperbarični tretma. Kisik gre namreč najprej tja, kjer je najbolj potreben, deluje holistično in ne lokalno, zato je potrebno biti pozoren na celostni proces, ne zgolj na mesto zaradi katerega je posameznik prišel.

Tudi pri nas so že bili športniki s poškodbami, ki so potrdili hitrejše celjenje poškodovanega tkiva, na igrišče so se tako lahko vrnili nekoliko prej kot je bilo predvideno, našo komoro pa še v nadalnje uporabljajo za regeneracijo med treningi, pred in po tekmovanjih.

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page