top of page
Writer's pictureLucija Maleš

Kako hiperbarična kisikova terapija koristi koži

Hiperbarični kisikov tretma (HBOT) se uporablja pri številnih bolezni kot so poškodbe možganov, športne poškodbe in avtizem.

HBOT lahko učinkovita pri fotostaranju kože in napredovanju polti kože. Stanje kože je vedno prisotna skrb saj lahko staranje, UV-sevanje in druge ranljivosti sčasoma znatno poslabšajo stanje kože. Dokazano je, da uporaba HBOT odpravlja gube, ki nastanejo zaradi UV-sevanja.


Kako nastanejo poškodbe kože in gube?

Preden spregovorimo o tem kako hiperbarična kisikova terapija izboljša ter pomladi kožo moramo razumeti kako nastanejo gube. Kožni zapleti kot so gube in akne so posledica staranja, izpostavljenosti sončni svetlobi, kajenja in slabe prehrane. Zdi se, da zlasti ženska koža morda zaradi večje količine estrogena dobi več gub kot moška koža.


Koža se stara tudi zaradi UV-sevanja. UV-sevanje povzroča gube in poškodbe kože, ki so lahko znaki staranja požiralnika ali fotostaranja.

Za fotostaranje so značilni "mravljinčenje, hrapava koža, nenormalna pigmentacija, zadebelitev kože, globoke gube in vidne gube".

UV-sevanje lahko povzroči tudi angiogenezo požiralnika ali nastajanje novih krvnih žil iz že obstoječih, kar lahko povzroči nastanek gub.


Znanstveniki so našli dokaze, da hiperoksično okolje (90 % ali več kisika) za 2 uri pomaga zmanjšati stopnjo nastajanja gub in debelino epidermisa ..."

HBOT za zdravljenje poškodb kože

V nedavni študiji so znanstveniki našli dokaze, da je hiperoksično okolje (90 % ali več kisika) za 2 uri pomagalo zmanjšati stopnjo nastajanja gub in debelino epidermisa po prejemu UV-sevanja.

Izpostavljenost hiperoksičnemu okolju je za 10-krat povečala napetost kože v primerjavi s kontrolno skupino. V skupini, ki je bila deležna samo UV-sevanja se je napetost kože povečala za 5-krat. V skupini, ki je bila po obsevanju z UV-žarki izpostavljena hiperoksičnemu okolju pa se je napetost kože zmanjšala. Rezultati te študije kažejo, da se v primeru, ko je koža v okolju z visoko vsebnostjo kisika nastanek gub po izpostavljenosti UV-sevanju v koži zmanjša.

Pomembno je poudariti, da so raziskave o hiperbarični kisikovi terapiji lahko koristne za pomlajevanje kože in da se njene koristi za kožo še naprej povečujejo. Za dokončno izjavo je potrebnih več dokazov vendar nedavne študije obetajo koristi hiperbarične terapije in rezultate hiperbaričnih kisikovih komor pri preprečevanju staranja.




25 views0 comments

Commentaires


bottom of page