top of page

Razumevanje pomembnosti celičnega dihanja na moč pomlajevanja

Updated: Apr 20

Dihanje s pljuči je izmenjava plinov v dihalih. Z vsakim vdihom v pljuča vdihnemo zrak.


Zrak je zmes plinov v katerem je 21% kisika. Ko vdihnemo zrak gre v naša pljuča

tudi kisik. Iz pljuč preide v kri, ki ga prenese do celic, kjer se porabi pri celičnem dihanju.

Pri tem nastane ogljikov dioksid, kateri odnese kri nazaj v pljuča in z izdihom zapusti organizem.


Celično dihanje poteka v mitohondrijih. Celice s celičnim dihanjem pridobijo energijo, ki jo

potrebujejo za svoje delovanje. Da mitohondriji začnejo s svojim delovanjem potrebujejo

kisik in glukozo.

Stranski produkt njihovega delovanja je energija, ogljikov dioksid in voda.

Obstaja star rek, ki pravi: »Si to kar ješ«. V resnici smo, kar jemo, pijemo in dihamo. Morda

mislite, da je hrana tisti vir, ki daje gorivo vašemu telesu. Vendar ni. 90 % energije daje telesu

kisik in samo 10 % hrana in voda.


V hiperbarični kisikovi komori pa je vaše telo izpostavljeno skoraj 100% kisiku, kar je skoraj 5x več kot ga je v vdihanem zraku. Izpostavljen pa je tudi tlaku, zaradi katerega pridemo do 20-krat več kisika kot ga dobimo z dihanjem.

Tlak je pomemben zato, ker se kisik pod višjim tlakom hitreje in lažje raztaplja v plazmo, od tam pa hitreje potuje v tkiva oziroma celice.


Večja koncentracija kisika v telesu lahko prinese številne koristi, zlasti v situacijah, ko je telo

izpostavljeno povečanim potrebam po kisiku ali ko se sooča z omejenim dostopom do kisika.

  • Večja zmogljivost in vzdržljivost: Kisik omogoča bolj učinkovito delovanje mišic in tkiv, kar lahko vodi do izboljšane telesne vzdržljivosti in učinkovitosti pri športnih aktivnostih.

  • Hitrejše okrevanje po naporu: Kisik pomaga pospešiti okrevanje po telesnem naporu ali poškodbah, saj tkiva in mišice prejemajo več kisika, kar spodbuja procese regeneracije.

  • Izboljšana kognitivna funkcija: Povečana oskrba možganov s kisikom lahko izboljša kognitivne funkcije, kot so koncentracija, spomin in sposobnost razmišljanja.

  • Pospešena rehabilitacija: Kisik pomaga pospešiti rehabilitacijo po operacijah ali poškodbah, saj spodbuja hitrejše celjenje ran in obnovo tkiv.

  • Podpora pri zdravljenju določenih stanj: Lahko se uporablja tudi pri zdravljenju nekaterih zdravstvenih stanj, kot so dihalne težave, pljučne bolezni, srčni napadi in možganske poškodbe.

  • Izboljšano delovanje imunskega sistema: Kisik je ključen za optimalno delovanje imunskega sistema, saj pomaga pri uničevanju patogenov in spodbuja procese celjenja.

  • Zmanjšanje utrujenosti: Večja oskrba telesa s kisikom lahko zmanjša občutek utrujenosti in izboljša splošno energijo in vitalnost.

  • Spodbujanje regeneracije tkiv: Kisik igra ključno vlogo pri procesih regeneracije tkiv in celjenja ran, zato povečana koncentracija kisika lahko pospeši te procese.


Da bodo vaše celice pravilno dihale v tem, s stresom napolnjenem življenju, vam priporočamo redno obiskovanje hiperbarične kisikove komore.


V OXY Centru Lumina ne postavljamo diagnoz, ne dajemo zdravstvenih nasvetov ali predpisujemo načinov zdravljenja. Sodelujemo z zdravniki - specialisti hiperbarične medicine.





28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page