top of page
dreamstime_xxl_121937501.jpg
dreamstime_xxl_121937501.jpg

Pogosta vprašanja

 • Kaj je HBOT?
  Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je postopek, pri katerem dihamo čisti kisik v komori s povišanim atmosferskim tlakom, da izboljšamo naravne zdravilne moči našega telesa. Vsaka celica v telesu potrebuje kisik za ohranitev, popravilo, in izboljšanje delovanja celic. Dihanje 100% kisika pod pritiskom, pomaga preplaviti telo s kisikom, kar vodi do niza pozitivnih učinkov.
 • Pri katerih stanjih lahko pomaga HBOT?
  FDA je za HBOT do sedaj odobrila 14 stanj, ki so navedena spodaj: Dekompresijska bolezen, plinska embolija, zastrupitev s CO in cianidom, plinska gangrena, izbrane aerobne in anaerobne okužbe mehkih tkiv, osteomielitis, intrakranialni absces, zdravljenje glivičnih bolezni, poškodba tkiva zaradi sevanja, izjemna izguba krvi/anemija, zmečkaninski sindrom, ishemično-reperfuzijske poškodbe, kožni presadki in režnji, celjenje izbranih problematičnih ran, zdravljenje opeklin. Če se HBOT uporablja za katero koli drugo zdravstveno stanje, potem velja, da je zdravljenje „nenamensko“.
 • Kakšne so ugodnosti uporabe hiperbarične kisikove komore?
  Poveča količino kisika v krvni obtok, kar omogoča da se ta raztopi globoko v naših tkivih, limfi in cerebrospinalni tekočini, ki obdaja možgane in hrbtenjačo. Spodbuja rast novnih žil in krepitev le teh, kar poveča cirkulacijo, ki revitaliziranemu tkivu omogoča uspeh tudi po končanih tretmajih. Zmanjša vnetja in otekline, krepi imunski sistem, spodbuja regeneracijo ter sproščanje izvornih celic, krepi delovanje mitohondrijev. Poveča proizvodnjo superoksida dismutazo, eno od telesnih naravnih antioksidantov in lovilcev prostih radikalov, ki poveča sposobnost telesa pri boju proti boleznim in okužbam.
 • Ali moram za vidne rezultate opraviti 40 ur terapij s HBOT?
  Ne. '40-urni protokol' je zlati standard za številne fiziološke koristi, ki so jih opazili pri HBOT. Vendar pa so dejanske fiziološke koristi (za HBOT) lahko vidne že po nekaj obiskih. Večina fizioloških koristi se bo začela v prvih nekaj urah v HBOT. Dobro dokumentirano je, da je antioksidativna in zaščitna vloga HBOT takojšnja in se pokaže v 24 urah po samo eni hiperbarični seji. Poleg tega je tudi protivnetni odziv zelo hiter, saj se je pozitiven fiziološki odziv pokazal v le 4 dneh po terapiji v hiperbarični komori. Številne študije poročajo, da HBOT povzroči močan učinek lajšanja bolečin že po 5ih do 10ih tretmajih. Učinki HBOT na spodbujanje tvorbe novih krvnih žil (angiogeneza) se lahko pojavijo v samo 10ih do 20ih tretmajih. 1-5 tretmajev: Izboljša celično energijo in v tem času se lahko optimizira delovanje tkiva. Pri ljudeh z ostanki ogljikovega monoksida (tj. kadilci) ali z blago anemijo, se lahko pokažejo takojšnje koristi. Označevalci vnetja se lahko znatno zmanjšajo in označujejo začetek naravnega procesa obnavljanja. 5-10 tretmajev: Pri akutnih poškodbah s poškodbo mehkega tkiva, zlasti če je prisotna bolečina, je priporočljiva uporaba HBOT do 10 tretmajev. 10-20 tretmajev: Priporočljivo za težje akutne poškodbe ali kronične poškodbe. 20-40 tretmajev: Običajno se do 40 tretmajev priporoča pri večjih poškodbah tkiva in ko je potrebno novo tkivo (s povečano sposobnostjo regenerativnih matičnih celic).
 • Moram v komori nujno ostati 60 minut?
  Ne. Večina raziskovalnih študij običajno uporablja 60–90 minutne seje in večina je poročala o pozitivnih koristih. Vendar pa tudi za krajše seje (tj. 20 do 30 minut) prejemamo odlične povratne informacije od strank. Primerno zlasti za občutljive ljudi in tiste, ki si želijo zgolj vzdrževati stanje.
 • Kakšen je občutek v hiperbarični komori?
  Naša hiperbarična komora je popolnoma varna za uporabo. Prav tako pa poskrbimo, da je ležanje v njej udobna in prijetna izkušnja, ki vas izolira od vsakodnevnega stresa in poskrbi za umiritev ter sprostitev. Občutek v njej je, kot bi se ulegli na udobno, mehko posteljo. V komori je blazina in vzglavnik, na voljo pa imate tudi odejo. S terapevtom ste lahko na vezi po telefonski liniji, prav tako ga lahko vidite. V času, ki ga preživite v komori, lahko počivate, berete ali pa gledate oddajo oziroma film, ki vam ga pripravimo na zunaj nastavljenjem ekranu. S seboj lahko prinesete tudi ključek z vašim najljubšim filmom, ki si ga boste lahko v času tretmaja ogledali ali pa v miru počivate oziroma izvajate priporočene dihalne vaje. V komori do spremembe atmosferskega tlaka prihaja počasi, kar nam omogoča, da se privadimo na spremembo le-tega. Razen pritiska v ušesih ni drugih neželenih ali nenavadnih učinkov, omenjeno pa lahko sprostimo z zehanjem, požiranjem sline ali zadrževanje diha s stiskom nosu, kar se tudi skupaj naučimo na prvem terminu.
 • Kakšno razliko ustvari dodatno povišanje tlaka?
  Hemoglobin, protein rdečih krvnih celic, veže 97 odstotkov vsega kisika iz zraka, ki ga dihamo, 100 odstotkov pa kadar dihamo čisti kisik. En gram hemoglobina se lahko združi le s 1.34 ml kisika. Hemoglobin lahko tako dostavlja le omejeno količino kisika po telesu, pO2 od 39mmHg ali manj. To se imenuje nasičenost kisika (ali pritisk delcev, “pO2”) in se meri v merski enoti “mmHg” (je enota za tlak, ki se uporablja za merjenje krvnega tlaka in drugih tlakov). Nivo kisika v telesu, lahko skoraj izniči poškodbe, infekcije in bolezni! S staranjem izgubljamo kapaciteto pljuč in sposobnost vzdrževanja pravega razmerja kisika. Nekatera bolezenska stanja poslabšajo izkoristek kisika. Prav tako lahko bolezenska stanja z otekanjem povzročijo prekinitev obtoka krvi. Takšno stanje, imenovano ishemija, prekine dovod kisika na prizadeta območja v telesu. To povzroči resno znižanje kisika, povzroči poškodbe tkiv in upočasni zdravljenje. Raziskave so pokazale, da se poškodovano tkivo najbolje zdravi, kadar se raven kisika dvigne med 50 in 80 mmHg. Kisik, prejet pod normalnimi pogoji, ne zadostuje za zvišanje kisika v rdečih krvnih celicah na prej omenjen nivo, saj le te niso zmožne vezati dodatne molekule kisika. Hiperbarična komora je rešitev za to težavo - z dovodom kisika v komori pod pritiskom, ker omogoča njegovo prožnost preko sposobnosti nasičenosti rdečih krvnih celic. Laično bi lahko rekli, da pritisk v komori, pljučni vrečki lažje napolni s kisikom, posledično pa gre več kisika v krvožilni sistem in naprej na območja, ki najbolj potrebujejo kisik.
 • Zakaj potrebujemo kisik?
  Vsak dan povprečen človek porabi 2 kg hrane, 1 liter vode in skoraj 550 litrov kisika. 90 % naše dnevne energije pridobimo s kisikom in ostalo s hrano ter vodo. Naši možgani zavzemajo 2 odstotka celotne teže človeka in porabijo 25 odstotkov vsega kisika, ki ga vdihnemo. Ta kisik potrebujemo za cikel energije, ki vzdržuje življenje. Če se zgodi, da v telesu nimamo dovolj kisika in tega ne popravimo, se začnejo procesi, ki vodijo do obolenj, kot so infekcije ter odmiranje tkiva ali celo do obeh hkrati. Če je v telesu prenizka raven kisika (hipoksija) imamo le malo možnosti, s katerimi lahko to popravimo. Hiperbarična komora je rešitev, s katero povečamo raven kisika v svojem telesu.
 • Je HBOT priporočljivo uporabljati, tudi če sem zdrav/a?
  Seveda in zato se radi osredotočamo na "fiziološke koristi", v nasprotju z zdravstvenimi stanji. HBOT je neinvazivna obravnava ki lahko pomaga pri različnih pogojih, bodisi kot primaren ali pa komplementaren tretma. HBOT ima zelo malo kontraindikacij in minimalno (ter redko) morebitnih neželenih učinkov. Za vas je primeren, če želite regenerirati svoje telo, zmanjšati vnetja v telesu, se na ta način spopasti s kroničnimi vnetji, izgledati bolj mladostno, okrevati po stresnam obdobju ali pa nadgraditi svoje športne rezultate. V Centru Lumina na prvem obisku ocenimo vsakega posameznika in ugotovimo ali je HBOT primeren - na podlagi zdravstvenega stanja ter okoliščin. V primeru, da pride do kontraindikacij, oseba ne more v komoro.
 • Grem v hiperbarično komoro lahko tudi, če sem noseča?
  Na splošno ni priporočljivo opraviti hiperbarične terapije, če ste noseči. Nekateri menijo, da je to koristno, pri čemer navajajo raziskave, opravljene v Rusiji. Vendar, dokler niso opravljene dodatne varnostne študije, med nosečnostjo ni priporočljivo biti v hiperbarični komori. Je pa dobro priti, po porodu.
 • Ali komoro lahko uporabljajo tudi otroci?
  Seveda, mlajši otroci gredo lahko v komoro skupaj z enim od staršev ali skrbnikov. Njim načeloma ne dajemo maske, potrebujejo pa dudo ali flaško, ki jim bo pomagala izzenačiti kisik. Starejši otroci so v komori praviloma sami. V komoro gredo lahko tudi avtistični otroci, tudi zanje priporočamo, da gre vsaj prvič z njimi eden od staršev ali skrbnikov, da se počutijo varno in domače.
 • Kako se lahko naročim na HBOT terapijo?
  Naročite se lahko preko spletne povezave Rezervacije termina ali pa preko telefonske številke 040 23 22 07 oziroma elektronske pošte dihaj@centerlumina.si. Odzvali se bomo takoj, ko bo to mogoče. Na povezavi Rezervacije termina si lahko tudi pogledate trenutne proste termine.
 • Kakšna so priporočila pred prihodom na tretma HBOT?
  Naša komora je popolnoma varna za uporabo, želimo pa si, da vam je čim bolj udobno in prijetno, zato smo za vas pripravili nekaj priporočil: Pred prihodom nekaj malega pojejte, saj v komori lahko pride do znižanja krvnega sladkorja, kar pa lahko povzroči vrtoglavico. Prav tako lahko postanete lačni, kar pa ni prijeten občutek v času tretmaja. Priporočamo, da vsaj eno uro pred tretmajem ne pijete preveč, saj HBOT pospeši izločanje vode in vas lahko prej prime na malo potrebo. Na kožo, če se le da, ne nanašajte losijonov ali olj, saj je dobro, da v času tretmaja vaša koža diha. V komoro greste lahko v lastnih oblačilih. Priporočamo vam lahke, naravne materiale, ki dihajo. Odstranljiv nakit je priporočljivo pustiti izven komore. S seboj lahko prinesete ključek z vašim najljubšim filmom ali knjigo, da se zamotite v času tretmaja. Lahko pa tudi počivate, meditirate ali delate priporočene dihalne in/ali miselne vaje.
 • Kdaj bom občutil/a rezultate terapije s HBOT?
  Vsak človek je drugačen in nekateri bodo opazili takojšnje koristi, drugi pa jih morda sploh ne bodo opazili do zaključka serije hiperbaričnih terapij. Večina fizioloških koristi se bo začela v prvih nekaj urah v HBOT. Dobro dokumentirano je, da je antioksidativna in zaščitna vloga HBOT takojšnja in se pokaže v 24 urah po samo eni hiperbarični seji. Poleg tega je tudi protivnetni odziv zelo hiter, saj se je pozitiven fiziološki odziv pokazal v le 4 dneh po terapiji v hiperbarični komori. Številne študije poročajo, da HBOT povzroči močan učinek lajšanja bolečin že po 5ih do 10ih tretmajih. Učinki HBOT na spodbujanje tvorbe novih krvnih žil (angiogeneza) se lahko pojavijo v samo 10ih do 20ih tretmajih. 1-5 tretmajev: Izboljša celično energijo in v tem času se lahko optimizira delovanje tkiva. Pri ljudeh z ostanki ogljikovega monoksida (tj. kadilci) ali z blago anemijo, se lahko pokažejo takojšnje koristi. Označevalci vnetja se lahko znatno zmanjšajo in označujejo začetek naravnega procesa obnavljanja. 5-10 tretmajev: Pri akutnih poškodbah s poškodbo mehkega tkiva, zlasti če je prisotna bolečina, je priporočljiva uporaba HBOT do 10 tretmajev. 10-20 tretmajev: Priporočljivo za težje akutne poškodbe ali kronične poškodbe. 20-40 tretmajev: Običajno se do 40 tretmajev priporoča pri večjih poškodbah tkiva in ko je potrebno novo tkivo (s povečano sposobnostjo regenerativnih matičnih celic).
 • Kakšne so kontraindikacije?
  Absulutne kontraindijacije so: povišana telesna temperatura okužba zgornjih dihal nosečnost od 3 meseca dalje kemoterapija (potrebno je počakati do 3 tedene po končani terapiji, da se lahko prične regeneracija v HBOT) nezdravljeni pnevmotoraks kronična obstruktivna pljučna bolezen Za vsa ostala stanja se lahko obrnete na nas in skupaj preverimo, če ste primerni kandidat za obisk hiperbaričnega tretmaja.
 • Kakšna je razlika med mehko in trdo hiperbarično komoro?
  M-HBOT (terapija v mehki komori - napihljiv balon) je odobren samo za višinsko bolezen. Vsi drugi razlogi za uporabo m-HBOT se štejejo za nenamenske. Vendar pa m-HBOT telesu zagotovi znatno veliko dodatnega kisika, kar je lahko koristno za različne stranke. Dodaten kisik potuje po telesni plazmi in tako lahko doseže področja, ki jih večina drugih molekul kisika ne more. V nekaterih primerih so potrebni višji odmerki (tj. življenjsko nevarno bolnišnično stanje) in v tem primeru m-HBOT ne bi bil primeren. To ne pomeni, da ne deluje! Podoben primer bi bil jemanje cikla peroralnih antibiotikov. V ustni obliki bodo dobro delovali (ob predpostavki, da je izbran pravi in ni odpora). Vendar pa včasih potrebujemo močnejši odmerek in bomo šli v bolnišnico na zdravljenje z infuzijo. Zamislite si m-HBOT kot peroralni dodatek kisiku, HBOT z višjim tlakom pa kot introvenozno dajanje kisika.
bottom of page