top of page

5 razlogov za uporabo hiperbarične komore ob artropatijah in ostalih avtoimunih boleznih

Avtoimune bolezni so v porastu in vedno več ljudi išče dodatno pomoč za izboljšanje svojega fizičnega, čustvenega in tudi mentalnega stanja, ki prav tako prizadane osebo, kateremu življenjski standard se zaradi bolezni znatno zmanjša.


Kaj so artropatije?


Artropatije so vrsta bolezni, povezanih z obrabo lokomotornega sistema ali spremembo imunskega sistema. Najpogostejši patologiji v tej skupini sta artritis in osteoartritis.


Artritis je kronična vnetna bolezen, ki se pojavi, ko imunski sistem pomotoma napade lastna zdrava tkiva. Ne prizadene le sklepov, temveč lahko napade tudi druge dele telesa, kot so oči, pljuča, koža ter celo srce in ožilje. Ocenjuje se, da približno 1 % svetovnega prebivalstva trpi za artritisom in da se lahko pojavi v kateri koli starosti, tudi v otroštvu.


Osteoartritis pa prizadene približno 10 % prebivalstva in je povezan s staranjem, pogostejši pa je pri populaciji nad 40 let. Najbolj prizadeti sklepi so hrbtenica, kolki, kolena, prsti na rokah in nogah. Ta bolezen prizadene hrustanec, ki prekriva sklepe, kar povzroča bolečino, okorelost, klikanje (suh hrup) v sklepih.Prednosti hiperbarične komore pri bolnikih z artritisom in osteoartritisom:

Raziskave so pokazale, da hiperbarična kisikova terapija pomaga bolnikom z artritisom in osteoartritisom, saj povzroča različne fiziološke učinke v telesu.

Hiperbarični kisik zmanjša stopnjo uničenja hrustanca, saj je temeljna molekula za sintezo in zorenje kolagenskega vlakna, ki zagotavlja stabilnejšo fibrilarno strukturo. Prav tako so raziskave pokazale, da hiperbarična oksigenacija zmanjša odmiranje celic, kar vodi do propadanja sklepnega hrustanca.


Po drugi strani pa ima hiperbarična kisikova terapija imunomodulatorni učinek, ki vključuje minimiziranje lastnih imunskih celic pred napadom na lastno tkivo telesa.

Različne raziskave so pokazale, da hiperbarična kisikova terapija poveča sproščanje izvornih celic (matične celice) in aktivira njihovo diferenciacijo v različna tkiva, kar pa lahko prispeva k obnovitvi prizadetega sklepa.


Hiperbarični kisik ima tudi vazokonstriktorski učinek, ki spodbuja zmanjšanje vnetnega odziva, zmanjšanje edema in bolečine ter izboljša kakovost življenja bolnika.


5 prednosti hiperbaričnega zdravljenja:

  • Regeneracija tkiva,

  • Zmanjšanje vnetja,

  • Imunomodulatorni učinek,

  • Lajšanje bolečin,

  • Spodbuja okrevanje in mobilnost.


Vir:


Foto:
79 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page