top of page

6 PREDNOSTI HIPERBARIČNE KOMORE ZA LJUDI Z RANAMI

Updated: Feb 6, 2023

Ali ste vedeli, da se vloga kisika v vašem telesu ne začne in konča le v pljučih?

Poleg tega, da vam pomaga pri dihanju je neprekinjena oskrba s kisikom ključnega pomena tudi za celjenje ran in poškodb.

Vendar pa kisik, ki ga vsakodnevno vdihavate ni vedno dovolj za spodbujanje globokega celjenja. Kako lahko torej svoje celice in tkiva nahranite s koncentriranim kisikom potrebnim za odpravo poškodb in izboljšanje zdravja?


Odgovor je hiperbarični kisikov teretma. Ta varna in naravna alternativna terapija uporablja moč kisika pod pritiskom za oživitev in regeneracijo prirojenega zdravilnega sistema vašega telesa. Naslednje prednosti hiperbarične komore dokazuje resnično vrednost HBOT-a.Zakaj je kisik tako pomemben za uspešno celjenje ran?

Večina ključnih funkcij, ki sodelujejo pri celjenju ran je odvisna od kisika. Zato je smiselno, da lahko povečanje kisika v telesu podpira proces celjenja ran.

Ni enega samega razloga, zakaj določenim delom telesa primanjkuje kisika. Gre za zapleten problem ponudbe in povpraševanja. Dotok kisika v kri in celice lahko zmanjšajo številni dejavniki, med drugim bolezni srca, radioterapija in vnetja tkiv.


Prav tako se lahko zgodi, da povpraševanje po kisiku naraste zaradi potreb telesa in na koncu preseže ponudbo kisika. Pomislite na to kot na ekonomijo kisika v telesu.


Kako hiperbarične kisikove komore podpirajo celjenje ran?

V normalnih okoliščinah lahko kisik potuje po krvi le v rdečih krvničkah. Kadar je rdečih krvničk premalo ali ne morejo pravilno krožiti, so pomembna tkiva prikrajšana za kisik.

Celice, ki nimajo dovolj kisika, ne morejo proizvajati energije potrebne za bakterijsko obrambo, sintezo kolagena, regeneracijo ali druge bistvene reparacijske funkcije.

Namesto tega se proces celjenja upočasni, dokler se popolnoma ne ustavi. Ni dovolj, da samo vdihavamo kisik - telo potrebuje koncentriran pretok kisika, da premaga pomanjkanje.


Hiperbarična kisikova terapija premaguje pomanjkanje kisika v telesu s posebno hiperbarično komoro, ki sprošča koncentriran kisik pod pritiskom. Namesto da bi za odpravo poškodbe lokalno nanesli kremo ali mazilo, HBOT celotno telo napolni s kisikom, ki prodira v vse dele telesa tudi tam kjer je cirkulacija zmanjšana ali blokirana.


Ta bistvena prednost hiperbarične oskrbe ran, spodbuja in podpira naravne sposobnosti telesa za celjenje. Ko bele krvničke prejmejo dovolj kisika, lahko učinkovito uničujejo bakterije, zmanjšujejo otekline in omogočajo hitro množenje novih krvnih žil. HBOT celicam omogoča celo izgradnjo novega vezivnega tkiva in izboljšanje delovanje organov.


Kakšne so prednosti hiperbarične komore?


1. Zmanjšani edemi

HBOT zmanjšuje edem (oteklino), ker spodbuja boljšo cirkulacijo. Tekočine, ki se nabirajo v telesu, se lahko premikajo po telesu, da se filtrirajo in izločijo.


2. Hiperoksigenacija tkiva

Ko je tkivo izpostavljenjo HBOT terapiji, hiperoksigenira in postane nasičeno s kisikom, za katerega je znano, da spodbuja celjenje.


3. Antibakterijsko delovanje

Ko telo preplavi kisik, se takoj poveča antibakterijska aktivnost.


4. Povečana angiogeneza

Angiogeneza je bistvena funkcija ustvarjanja novih krvnih žil. Brez angiogeneze tkivo ne more preživeti ali se popraviti po poškodbi.


5. Sinergija z antibiotiki

HBOT povečuje učinke antibiotikov, saj optimizira raven kisika v telesu in krepi levkocite, ki uničujejo nevarne bakterije.


6. Spodbujanje rastnih dejavnikov

Pri HBOT terapiji, ki telo nasiči s 100-odstotno čistim kisikom se aktivirajo rastni dejavniki v krvnih ploščicah.
22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page