top of page
Writer's pictureLucija Maleš

Limfna drenaža - zakaj in komu je namenjena?

Updated: Mar 20, 2023

Masaža z limfno drenažo je postala priljubljena oblika masaže zaradi očitnih koristi za zdravje in razstrupljanje telesa.Ta posebni pristop se osredotoča na limfni sistem, ki je del imunskega sistema.

Namen te vrste masaže je pomagati telesu vzdrževati pravilno prekrvavitev, ravnovesje telesnih tekočin in imunske funkcije.


Razumevanje limfnega sistema

Limfni sistem vsebuje limfne poti in vozle z limfo. Vsebuje mešanico beljakovin, vode, odpadnih produktov, težkih kovin in elementov imunskega sistema. Limfni vozli, ki se nahajajo po celem telesu, filtrirajo vse te odpadne snovi..

Največji vozli so na vratu, dimljah in pazduhah. V vozlih se največkrat nabirajo odpadne snovi, če je telo preobremenjeno s strupi in težkimi kovinami. Če se vozli zamašijo, limfa ne teče po telesu. Ker limfni sistem nima lastne črpalke, kot jo ima krvožilni sistem, se hitro preobremeni in človek prične zatekati. Takras rečemo, da ima preveč vode v teles. Upočasnjen limfni sistem pa pomeni tudi upočasnjen metabolizem.


Dober pretok limfe zagotovimo z rednim gibanjem, svežim zrakom, suhim krtačenjem, razstrupljanjem in limfno drenažo.

Da zagotovimo, da se"čista" limfa vrne nazaj v limfne poti, odpadne snovi pa gredo v venski sistem, moramo odpadne snovi spraviti v tako imenovana jezerca, ta pa se nato izloči v venski sistem, iz telesa pa se odplakne skozi sečnino.


Limfna drenažna masaža se uporablja za ljudi z limfedemom, ki vključuje otekanje, običajno v eni od nog ali rok.


Oteklino povzroča limfna tekočina, ki se nabira v mehkih tkivih zaradi genetskih motenj, poškodb, okužb, zdravljenja raka ali operacije.


Simptomi limfedema vključujejo:

  • Bolečina

  • Sprememba barve kože

  • Otekanje tkiva

  • Teža v okončinah

  • Šibkost

  • Otrdelost ali zadebelitev kože

  • Ponavljajoče se okužbe


Poleg limfedema lahko limfna drenažna masaža pomaga pri zdravljenju številnih težav.


Študije so pokazale, da je lahko limfna drenažna masaža koristna za naslednje:


Revmatoidni artritis

Če imate revmatoidni artritis, lahko med napredovanjem bolezni občutite slab pretok limfe. Hkrati z otekanjem tkiva se poveča bolečina v sklepih, sklepi izgubijo svojo funkcijo, koža spremeni barvo. Limfna drenažna masaža lahko pomaga ublažiti simptome revmatoidnega artritisa tudi v poznejši fazi.


Kronično vensko popuščanje (KVP).

O kroničnem venskem popuščanju govorimo, ko zaklopke ali stene ven v nogah ne delujejo pravilno. To oteži pretok krvi iz nog nazaj v srce.‌ Limfna drenažna masaža lahko pomaga povečati hitrost krvnega pretoka pri ljudeh s KVP.

Masaža lahko izboljša delovanje femoralne arterije – velike arterije v stegnu – takoj po tretmaju.


Fibromialgija

Ljudem s fibromialgijo lahko pomaga limfna drenažna masaža. To stanje povzroči vnetje kožnih živcev, razbarvanje kože in otekanje tkiva. S komnbinacijo klasične masaže so rezultati potencirajo.


Kaj se zgodi med limfno drenažno masažo?

Masažni terapevt bo sledil določenemu zaporedju, pri čemer bo uporabljal niz masažnih tehnik, vključno z raztezanjem, stiskanjem, drsenjem po koži. Lahki ritmični gibi stimulirajo limfni sistem brez močnega pritiska na žilo. Omogočajo enostavno premikanje limfne tekočine skozi vozlišča in tkiva, s čimer poskrbijo, da se tekočina nikjer ne ujame.


Strojna različica Limfne drenaže posnema masažne gibe rok, v Centru Lumina pa omogoča vključitev infra rdeče svetlobe, ki prodira globoko v tkiva ter greje. S tem pa pospeši regeneracijo in hitrejše izločanje strupov. Prav tako ugodno vpliva na mišice ter topljenje maščob.


Kdaj na limfno drenažno masažo

Limfna drenažna masaža je uporabna tehnika, ko začutite zastoj tekočin v telesu, ko otekate ali ko bi źeleli pomoč pri razstrupljanju telesa. Lahko tudi preventivno.










230 views0 comments

Comentários


bottom of page